REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCÈšIONARE A POLIGONULUI DE TIR SPORTIV „PRIETENII TIRULUI” AL ASOCIAÈšIEI CLUB SPORTIV „PRIETENII TIRULUI” IAȘI
SECÈšIUNEA 1
1.1. ASOCIAȚIA CLUB SPORTIV „PRIETENII TIRULUI” IAŞI este persoană juridică fără scop patrimonial, înscrisă în Registru Special al AsociaÈ›iilor È™i FundaÈ›iilor al Judecătoriei IaÈ™i sub nr. 31/A/2017, având CIF 37717528 È™i sediul social în sat ViÈ™an, comuna Bârnova, str. Ion Barbu, nr. 2, demisol, jud. IaÈ™i.
1.2. Poligonul de tir „PRIETENII TIRULUI”, administrat de ASOCIAȚIA CLUB SPORTIV „PRIETENII TIRULUI” IAŞI, este destinat pentru antrenamente È™i agrement, iÌ‚n conformitate cu dispozițiile legale iÌ‚n vigoare – Legea 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor și H.G. nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 295/2004, privind regimul armelor şi muniţiilor, fiind situat pe o suprafaţă de 17.115 mp iÌ‚n extravilan comuna Miroslava, jud. Iaşi (identificat cadastral iÌ‚n T6, nr. cadastral 87790, parcelele P254/2, P258/2/2, P260/2/2, F263/3/2/2). Poligonul de tir „PRIETENII TIRULUI” este monitorizat prin sistem video propriu, funcţional non-stop.
1.3. Regulamentul de organizare și funcționare stabilește condițiile de acces în poligonul de tragere, regulile de manipulare a armamentului în incinta poligonului în timpul executării efective a tragerilor, dar și în procesul de pregătire a acestora, precum și măsurile de siguranță în incinta poligonului de tragere.
1.4. Regulile și măsurile de siguranță în poligon reprezintă ansamblul de norme și activități stabilite în vederea asigurării cadrului organizatoric pentru desfășurarea în ordine a tragerilor, în condiții de securitate a trăgătorilor și a personalului poligonului, precum și pentru prevenirea producerii de victime, pagube, accidente și evenimente grave.
1.5. Regulile și măsurile de siguranță se respectă de către toate persoanele care se află în incinta poligonului de tragere, pe întreg parcursul desfășurării activităților de tragere cu armament (sesiuni, exerciții, antrenamente etc.), precum și pe timpul pregătirii acestor activități.
1.6. Nerespectarea regulilor și măsurilor de siguranță cuprinse în prezentul regulament atrage eliminarea din incinta poligonului a persoanei/persoanelor vinovate.
1.7. În situația unor abateri grave de la regulile și măsurile de siguranță, acestea vor fi consemnate în registrul special al poligonului, urmând a se consemna și măsurile luate de administratorul poligonului și a fi comunicate serviciului de specialitate al poliției, dacă este cazul.
SECÈšIUNEA A 2-A
​
2.1. Categoriile de arme permise în poligonul de tragere sunt următoarele:
a) B1 – armele de foc scurte cu repetiţie, cu percuţie centrală;
b) B2 – armele de foc scurte cu tragere foc cu foc, cu percuţie centrală;
c) B3 – armele de foc scurte cu tragere foc cu foc, cu percuţie pe ramă, cu o lungime totală sub 28 cm;
d) B4 – armele de foc lungi, semiautomate, ale căror iÌ‚ncărcătoare şi camere pot conţine iÌ‚mpreună mai mult de trei cartuşe iÌ‚n cazul armelor de foc cu percuţie pe ramă şii mai mult de trei, dar mai puţin de 12 cartuşe iÌ‚n cazul armelor de foc cu percuţie centrală;
e) B6 – armele de foc lungi, semiautomate, enumerate la categoria A pct. 7 lit. b), ale căror iÌ‚ncărcătoare şi camere nu pot conţine iÌ‚mpreună mai mult de trei cartuşe, al căror iÌ‚ncărcător este detaşabil sau pentru care nu poate fi garantată imposibilitatea transformării, cu ajutorul unor unelte obişnuite, iÌ‚n arme ale căror iÌ‚ncărcătoare şi camere pot conţine iÌ‚mpreună mai mult de trei cartuşe;
f) B7 – armele de foc lungi cu repetiţie şi armele semiautomate cu ţeavă netedă a căror lungime totală nu depăşeşte 60 cm sau a căror ţeavă nu depăşeşte 30 cm;
g) B10 – armele de foc scurte semiautomate sau cu repetiţie, cu percuţie pe ramă;
h) B11 – armele de foc lungi, cu tragere foc cu foc, cu percuţie pe ramă;
i) B12 – armele de foc lungi cu ţeavă ghintuită, cu tragere foc cu foc, cu percuţie centrală;
j) B13 – armele de foc scurte cu tragere foc cu foc, cu percuţie pe ramă, de o lungime totală mai mare sau egală cu 28 cm;
k) B14 – armele de foc lungi cu ţeavă netedă, cu tragere foc cu foc;
l) B15 – armele de foc lungi cu repetiţie, altele decaÌ‚t cele menţionate la categoria B pct. 7;
m) C2 – armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate iÌ‚ntr-un recipient şi care dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s;
n) C3 – armele scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului metalic folosesc forţa de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate iÌ‚ntr-un recipient şi care nu dezvoltă o viteză a proiectilului mai mare de 220 m/s.
​
SECÈšIUNEA A 3-A
​
3.1. Accesul în incinta poligonului de tragere se va face doar pe traseul special amenajat, după informarea administratorului sau a instructorului de tragere, după verificarea actului de identitate.
3.2. Accesul în poligonul de tragere se face doar în prezența unui instructor de tragere sau a unui membru al personalului poligonului, care va purta element distictiv (ecuson etc.). Deplasarea liberă este permisă doar în incinta propriu-zisă a clădirii administrative şi pe terasa exterioară, fără a se putea depăşi limita bordurii terasei.
3.3. Au acces în poligon următoarele categorii de persoane, care au împlinit vârsta de 18 ani:
a) personalul propriu și colaboratorii Asociației Club Sportiv Prietenii Tirului;
b) cursanții care derulează activități specifice pe linie de arme și muniții;
c) persoanele planificate la executarea diverselor sesiuni de tragere;
d) sportivii legitimați la un club sportiv de tir;
e) spectatori sau vizitatori.
3.4. Instructorul de tragere sau un membru al personalului poligonului va solicita la intrarea în poligonul de tragere un act de identitate a fiecărei persoane, urmând ca aceasta să fie instruită conform dispozițiilor legale în vigoare.
3.5. Instructorul de tragere sau un membru al personalului poligonului are obligația să interzică accesul în incinta poligonului persoanei/persoanelor care nu îndeplinește/îndeplinesc condițiile legale de acces în interiorul unui poligon de tragere.
3.6. Nu sunt acceptate în incinta poligonului de tragere persoanele care se află sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor halucinogene, a drogurilor, care manifestă un comportament necorespunzător, care prezintă semne de instabilitate sau labilitate psihică sau sunt cunoscute ca persoane violente sau cu antecedente penale.
3.7. În incinta poligonului de tragere nu este permis consumul de băuturi alcoolice sau a oricăror substanțe precum cele enumerate la art. 3.6.
3.8. Persoanele care au asupra lor arme personale și muniție, deținute legal, au obligația de a înștiința de îndată, la intrarea în poligon, personalul poligonului despre acest lucru și totodată să prezinte documentele legale privind dreptul de a deține aceste bunuri.
3.9. Nu sunt acceptate în incinta poligonului persoanele care nu pot face dovada deținerii legale a armelor de foc, letale sau neletale.
3.10. Instructorul de poligon sau un membru al personalului poligonului va inspecta armamentul, munițiile și documentele persoanelor care au arme și muniții personale, având dreptul de a refuza efectuarea tragerilor cu acestea în situația în care, după o inspecție vizuală, apreciază că nu corespund din punct de vedere tehnic. Pot fi considerate necorespunzătoare, fără ca enumerarea să fie exhaustivă, armele incorect întreținute, cele cu defecte vizibile, cele care prezintă fisuri, muniția cu urme de rugină, murdară sau deformată etc.
3.11. Trăgătorii cu arme personale pot trage cu muniție achiziționată în poligon, dar nu pot folosi muniția personală la tragerile cu armele poligonului.
​
SECÈšIUNEA A 4-A
​
4.1. InterdicÈ›ii generale pe timpul cat trăgătorii se află în poligon:
a) distribuirea muniției și încărcarea armamentului cu muniție fără comanda și supravegherea instructorului de poligon, în alte locuri decât cele stabilite prin prezentul regulament, respectiv spațiul de lucru și aliniamentul de tragere;
b) îndreptarea armei în direcția altor persoane, lateral, în jos, spre spatele poligonului şi spre parabarurile de protecţie (acestea având rolul de a opri gloanţele, contactul cu acestea putând genera aşchii, reziduuri metalice etc.), indiferent dacă aceasta este sau nu încărcată;
c) lăsarea, părăsirea armamentului pe aliniamentul de tragere sau în alte locuri din poligon, fără o comandă în acest sens sau supraveghere din partea instructorului tragerii;
d) apropierea, fără comanda instructorului de tragere, de armamentul lăsat pe aliniamentul de tragere;
e) dispunerea muniÈ›iei în alte locuri decât cele stabilite ori spațiul de lucru, precum și lăsarea muniției fără pază și supraveghere;
f) dezasigurarea armamentului fără comandă sau în alte situații decât cele impuse de îndeplinirea condițiilor exercițiilor de tragere;
accesul altor persoane pe aliniamentul de tragere, în apropierea trăgătorilor, pe timpul executării tragerii;
g) intrarea sub orice formă în câmpul de tragere, fără comanda expresă a instructorului de tragere;
h) fotografiere sau filmarea în incinta poligonului fără aprobarea expresă prealabilă a administratorului poligonului;
i) desfășurarea oricăror alte activități pe timpul desfășurării tragerilor: fumat, manipulat telefonul mobil, fotografiat, filmat, consumat alimente, băuturi etc.
​
SECÈšIUNEA A 5-A
​
5.1. Pe toată durata desfășurării tragerilor în poligon este obligatoriu ca persoanele aflate în incintă să poarte echipament de protecție, care constă în ochelari, căști de protecție sau dopuri speciale de protecție a căilor auditive.
5.2. Echipamentul de protecței poate fi personal, cu condiția ca acesta să îndeplinească caracteristicile de protecție și, totodată, purtarea acestuia să fie aprobată de instructorul de tragere/poligon.
​
SECÈšIUNEA A 6-A
​
6.1. Fiecărui trăgător, în funcție de exercițiul de tragere pe care îl execută, i se va repartiza un culoar de tragere sau mai multe, repartizarea fiind făcută doar de instructorul de tragere/poligon.
6.2. Alimentarea încărcătoarelor se va face doar la comanda instructorului de tragere.
6.3. Pe toată durata efectuării manevrelor cu arma pe linia de tragere, trăgătorul trebuie să aibă arma îndreptată cu țeava spre țintă.
6.4. La finalizarea exercițiului, trăgătorul va aşeza arma în siguranţă pe masă, cu ţeava îndreptată spre ţintă, aşteptând finalizarea exerciţiului. După finalizarea exerciţiului toate armele, succesiv, vor fi verificate, în prezenţă şi la comanda instructorului de tragere, în următoarea ordine: se scoate încărcătorul şi se verifică camera cartuşului.
6.5. Părăsirea aliniamentului de tragere va fi făcută doar după ce trăgătorul va executa operațiunile de siguranță și va primi acceptul instructorului de tragere.
6.6. Orice incident apărut iÌ‚n procesul executării tragerilor va fi rezolvat doar iÌ‚n prezența instructorului de tragere, acesta fiind anunțat iÌ‚n mod obligatoriu prin apelul „INCIDENT” sau „STOP”. La momentul anunţării incidentului iÌ‚n modalitatăţile arătate, toţi trăgătorii aflaţi pe linia de tragere, inclusiv cel care anunţă incidentul, au obligaţia de a aşeza armele iÌ‚n siguranţă pe masă, cu ţevile iÌ‚ndreptate spre ţintă.
6.7. Pe timpul cât trăgătorii se află în incinta poligonului de tragere cu armele personale și nu sunt pe linia de tragere, aceștia vor purta armele în tocuri, holstere etc., fără a avea glonte pe ţeavă.
6.8. Daunele de orice fel provocate intenţionat sau din culpă de cursanții care derulează activități specifice pe linie de arme și muniții, persoanele planificate la executarea diverselor sesiuni de tragere, sportivii legitimați la un club sportiv de tir, spectatori sau vizitatori, urmare a nerespectării instrucţiunilor prevăzute de prezentul regulament, vor fi suportate în totalitate de persoana vinovată.
6.9. Prezentul Regulament va fi afişat în zona de parcare, în zona de intrare în poligon şi în zona terasei poligonului.
​
​